Cheeseburgers
van het huis
lamsgehakt
bloemkool
eieren
Parmezaan
amandelpoeder
olijfolie
kropsla
ingemaakte augurken
sesamzaadjes
tomaten
ui
puntpaprika’s
mosterd
witte balsamico
mosterdzaad
selderijzout
bruine suiker of zoetmiddel
Griekse yoghurt
ketchup
peper & zout
merguez kruiden
gedroogde peterselie
knoflook (droog of pasta)
cheddar in plakjes
harde geitenkaas in plakjes
Maak “broodjes” van bloemkool, zoals
uitgebreid beschreven in het recept
‘bloemkoolpizza ‘O Sole Mio’. Volg daarvoor deze
link. Let er wel op om de ronde vorm te
bewaren, maar met een kleinere diameter
aangepast aan de diameter van de lamsburgers.
Je kan in dit recept indien gewenst, perfect de
bloemkool vervangen door broccoli. Houd deze
broodjes warm.
Bereid de toebehoren: verse sla, een hard
gekookt ei, augurken in de lengte gesneden, licht
geroosterd sesamzaad, ui in ringen gesneden en
goudbruin gebakken, verse tomaten op schijfjes.
Maak de zoete pickles: hak ui, ingemaakte
augurk en puntpaprika’s in zeer fijne brunoise.
Stoof de groentemix in wat witte balsamico.
Breng op smaak met mosterdzaadjes,
selderijzout, peper en een lepeltje bruine suiker
(of vervangend zoetmiddel, bijvoorbeeld Sukrin
Gold). Laat volledig afkoelen. Je kan deze zoete
pickles bewaren in potjes of onmiddellijk
gebruiken.
Maak de hamburgerdressing: meng Griekse
yoghurt met (light) ketchup en de zelfgemaakte
zoete pickles. Je mag de saus opwarmen zonder
problemen, maar koud is ook OK.
Kruid het lamsgehakt met peper, zout,
merguez kruiden, gedroogde peterselie en
knoflookpoeder of –pasta. De merguezkruiden
haal je in een speciaalzaak, maar je kan de
burgertjes perfect een eigen ‘seasoning’ geven,
bijvoorbeeld met Provençaalse kruiden. Kneed
in de vorm van hamburgertjes. Bak de burgers
tot er heldere vloeistof uitkomt als je er met een
spiesje in prikt. Leg er vierkante plakken cheddar
op en zet even onder de grill tot de kaas smelt.
Maak de burgers: begin met een bodemplaat
bloemkool, besmeerd met mosterd, vermengd
met bruine suiker of gelijksoortig zoetmiddel.
Leg daarop een vierkant velletje harde
geitenkaas en een lamsburger met cheddar.
Bouw nu verder op met de andere bereidingen:
warme gebakken ui, schijfjes tomaat, gesneden
augurk, schijfjes hard gekookt ei en top of the
bill, de dressing. Dek af met blaadjes verse sla,
een schijfje bloemkool, bestuif dat met olijfolie
en bestrooi met geroosterde sesamzaadjes.
Veel werk, héél veel werk aan dit gerechtje,
maar succes verzekerd vanwege ongewoon,
toch herkenbaar en super lekker! Bovendien is
het nog gezond ook.